Detransitioprosessi
Detransitioprosessi
Psyykkinen prosessi
Detransitioprosessi on aina yksilöllinen. Eri ihmiset antavat erilaisia merkityksiä kokemuksilleen ja tekevät erilaisia detransitioon liittyviä käytännön valintoja.
Lähes väistämättä detransitioon kuuluu kuitenkin sen käsittely, kuinka suhtautua omaan alkuperäiseen transitioonsa ja sen syihin sekä kuinka suhtautua omaan kehoonsa sellaisena kuin se on nyt. Detransitioituja voi myös pohtia omaa ja muiden vastuuta tapahtuneesta. Detransitioon liittyy usein myös maailmankuvan uudelleenjäsentyminen sukupuolikäsityksen osalta.
Detransitiossa on myös pohdittava, haluaako kertoa muille ja, jos haluaa, niin millä tavalla ja milloin. Lääketieteellinen detransitioprosessi ja siihen mahdollisesti kuuluvat hoidot tai hoitojen hylkääminen vaativat myös harkintaa. Totuttautuminen muuttuvaan tai väärältä tuntuvaan sosiaaliseen rooliin voi viedä aikaa. Osa voi pohtia sitä, haluaako ylipäätään perua transitiotaan, vaikka se tuntuisikin olleen väärä valinta. Tällöin oma minäkäsitys voi muuttua, vaikka ulkoisesti ei muuttaisi mitään.
Monet kokevat vaikeita tunteita, kuten surua, syyllisyyttä, vihaa tai ahdistusta. Menneen käsittely voi viedä aikaa, ja menetettyjen asioiden sureminen voi olla pitkä prosessi. Hyvin vaikealta tuntuvasta tilanteesta voi kuitenkin päästä eteenpäin, ja, vaikka transitio yleensä jättääkin pysyvät jäljet kehoon, kriisiä seuraa usein tulevaisuuteen suuntautuminen ja jonkinlaisen rauhan tekeminen menneen kanssa. Tarvittaessa on tärkeää hakea ammattiapua.
Kokemukseen voi liittyä vaikeiden tunteiden lisäksi myös myönteisiä merkityksiä. Vaikka toivoisi, että ei olisi koskaan joutunut läpikäymään vaikeaa kriisiä, voi kuitenkin arvostaa esimerkiksi detransition myötä mahdollisesti kasvanutta itseymmärrystään tai kirkastuneita elämänarvojaan.
Psyykkisessä prosessissa eri ihmisiä auttavat eri asiat. Helpotusta voi löytää esimerkiksi
vertaistuesta
asian käsittelystä läheisten kanssa
itseilmaisusta kuvataiteen, tekstin tai muun luovan ilmaisun muodossa
poliittisesta toiminnasta (Monille detransitioituneille naisille feminismi on ollut tärkeä osa toipumista. Toisaalta toiset haluavat jättää poliittisten näkökulmien pohtimisen kokonaan ja kokevat sen parantavaksi.)
henkisyydestä, uskonnosta tai luontoyhteydestä
kehoyhteyden vahvistamisesta (esim. jooga, tanssi, muu liikunta) ja läsnäoloharjoituksista
keskittymisestä arjen pieniin iloihin
ammattiavusta, jota on saatu esimerkiksi Taysin ja Husin transpoliklinikoiden kautta ostopalveluna (transsensitiivinen lyhytterapia, psykofyysinen fysioterapia) tai Kelan kautta kuntoutuspsykoterapiana, mikäli kriteerit täyttyvät.
Tärkeää voi olla myös tutkia sitä, mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä sukupuoleen liittyvien teemojen ulkopuolella. Näiden elämän osa-alueiden vahvistaminen auttaa pärjäämään silloinkin, jos suhde transition jättämiin jälkiin on vaikea.
Fyysinen prosessi
Detransitioon voi liittyä erilaisia lääketieteellisiä hoitoja, tai se voi tarkoittaa yksinkertaisesti hormonien lopettamista. Hormonien lopettamiseen on hyvä saada tukea asiaan perehtyneeltä lääkäriltä. Lääkärin tuki on välttämätöntä, mikäli omat sukurauhaset on poistettu.
Eri ihmisillä on erilaisia tarpeita. Siinä missä joku haluaa päästä eroon testosteronin myötä kasvaneista partakarvoista, jotakuta toista ne eivät häiritse.
Detransitio ei aina tarkoita sitä, että ihminen yrittäisi välttämättä tulla mahdollisimman paljon samannäköiseksi kuin ennen transitiota. Joillekin detransitiossa on kyse itsensä hyväksymisestä kokonaisvaltaisesti, jolloin transition muuttama keho ei välttämättä aiheuta tuskaa. Toiset taas haluavat pyrkiä perumaan mahdollisimman hyvin transition aiheuttamat muutokset.
On mahdotonta palauttaa kehoaan täysin samanlaiseen tilaan kuin se oli ennen transitiota, mutta kehossa voi tapahtua silti suuria muutoksia detransition myötä. Joihinkin takaisinkorjaukseen liittyvistä toimenpiteistä on mahdollista saada transpoliklinikan lähete.
Hormonihoito
Hormonien lopettamisen jälkeen oma hormonitoiminta palaa usein ennalleen, vaikka tämä voi viedä aikaa. Lääkärin seuranta voi olla tarpeen hormonihoidon lopetuksessa. Naisilla hormonien lopettaminen voi aiheuttaa vaihdevuosioireita.
Mikäli sukurauhaset (munasarjat tai kivekset) on poistettu, on uusi hormonikorvaushoito ja lääkärin seuranta välttämätön. Detransitioituneiden kokemusten mukaan lähetteen hormonipoliklinikalle saa takaisinkorjauksessakin ainoastaan transpoliklinikan kautta.
Jotkut hormonilääkityksen aiheuttamista muutoksista ovat peruttavissa, mutta osa on pysyviä.
Mikä muuttuu:
Kehon rasva jakautuu uudelleen tavalla, joka on omalle biologiselle sukupuolelle tyypillinen.
Kasvojen muoto ja iho muuttuvat omalle sukupuolelle tyypillisemmiksi.
Lihaksisto reagoi hormonien muutokseen, eli naisilla lihasmassa vähenee ja miehillä kasvaa.
Libido ja tunne-elämä todennäköisesti palautuvat ennalleen.
Mikä ei välttämättä muutu:
Miehillä estrogeenihoidon myötä kasvaneet rinnat voivat pienentyä mutta eivät todennäköisesti katoa kokonaan.
Miehillä, jotka ovat saaneet laserhoitoa, kasvojen karvoitus ei palaudu entiselleen. Karvoitus voi kuitenkin vahvistua hieman.
Naisilla, jotka ovat käyneet mastektomiassa, rintakehä yleensä pysyy melko litteänä, vaikka alueelle saattaa kertyä jonkin verran rasvaa testosteronihoidon lopetuksen jälkeen.
Naisilla testosteronin käytön myötä kasvanut aataminomena ei todennäköisesti katoa kokonaan näkyvistä, vaikka voikin muuttua heikommin erottuvaksi.
Naisilla lisääntynyt kehonkarvoitus voi pysyä ennallaan mutta karvankasvu voi myös heikentyä.
Naisilla kasvojen karvoitus pysyy todennäköisesti ennallaan.
Naisilla ääni ei palaudu aiempaa vastaavaksi. Ääni voi muuttua jonkin verran testosteronin lopettamisen jälkeen mutta pysyy yleensä matalana.
Naisilla harventuneet hiukset voivat vahvistua jonkin verran. Kokonaan kaljut alueet eivät palaudu. Vetäytynyt hiusraja saattaa alentua hieman.
Naisilla suurentunut klitoris voi pienentyä hieman mutta jää silti aiempaa kookkaammaksi.
Muutokset voivat viedä jopa vuosia, riippuen siitä, kuinka pitkään hormonihoitoa on käyttänyt tai kuinka voimakkaita muutoksia siitä on aiheutunut.
Yllä oleva lista on koottu vertaiskokemusten pohjalta. Jos sinulla on tietoa, jota listalla ei mainittu, kuulemme siitä mielellämme.
Laser
Mikäli haluaa päästä eroon kasvojen alueen karvoituksesta, transpoliklinikat myöntävät maksusitoumuksia laserhoitoon. Osan hoidoista voi kuitenkin joutua maksamaan itse. Laser toimii parhaiten tummaan karvaan vaalealla iholla, ja hyvin vaalean, punaisen tai harmaan karvoituksen tai tumman ihonvärin osalta on hyvä tiedustella neuvoa ihotautilääkäriltä. Lähetteen ihotautilääkärille saa transpoliklinikalta.
Leikkaukset
Leikkauksia ei luonnollisesti voida perua eikä esimerkiksi rintarekonstruktion lopputulos vastaa alkuperäistä rintaa täysin. Rekonstruktio voi silti tuntua mielekkäältä. Rekonstruktio voidaan tehdä rasvansiirrolla omasta kehosta tai implanteilla. On mahdollista, että rasvansiirrolla tehtävä rekonstruktio parantaa leikkauksissa heikentynyttä tuntoaistia ja verenkiertoa. Lähetteen julkisessa terveydenhuollossa tehtävään rekonstruktioon saa transpolilklinikalta.
Detransitioituva mies voi hakeutua rintakehän maskulinisaatioon. Lähetteen tähänkin saa transpoliklinikalta.
Juridiset muutokset
Nimenmuutosta voi hakea Digi- ja väestötietoviraston nettisivujen nimipalvelun kautta. Nimenmuutos on maksullinen. Myös juridisen sukupuolensa voi vaihtaa Digi- ja väestötietoviraston nettisivujen kautta täyttämällä hakemuksen sukupuolen vahvistamisesta. Alkuperäistä henkilötunnustaan ei kuitenkaan voi saada takaisin. Hakemus sukupuolen vahvistamisesta on ilmainen. Jotkut ovat saaneet myös nimenmuutoksen ilmaiseksi sukupuolen vahvistamisen yhteydessä. Henkilöllisyystodistukset on uusittava henkilötietojen muuttumisen jälkeen.